I le maketi a Saina, o le gaosiga o le MMA ua atiaʻe i le toetoe lava ono ituaiga, ma o nei faiga ua uma ona faʻatautaia.Ae ui i lea, o le tulaga tauvaga o le MMA e matua ese lava i faiga eseese.

 

I le taimi nei, e tolu faiga fa'avae fa'apitoa mo le MMA:

 

Acetone cyanohydrin method (ACH method): O se tasi lea o faiga fa'atosina fa'atosina muamua, fa'atasi ai ma tekonolosi matua ma faigofie ona fa'agaoioia.

 

Ethylene carbonylation method: O se faiga fou fou lenei ma le maualuga o le tali lelei ma le lelei o oloa.

 

Isobutene oxidation method (C4 method): O le gaosiga o le gaosiga lea e faʻavae i luga o le oxidative dehydrogenation o le butene, faʻatasi ai ma mea e faigofie ona maua ma tau maualalo.

 

I luga o le faʻavae o nei faʻagasologa e tolu, e tolu faʻaleleia faiga gaosiga e pei ona taua i lalo:

Faʻaleleia auala ACH: E ala i le faʻaleleia o tulaga faʻaalia ma meafaigaluega, na faʻaleleia ai le gaosiga ma le lelei o oloa.

 

Metotia o le aisa acetic acid: O lenei faiga e faʻaaogaina ai le aisa acetic acid e pei o le mea mata, ma e leai se faʻamalo o otaota e tolu i le taimi o le gaosiga o gaosiga, e faʻafeiloaʻi ai le siosiomaga.

 

O faiga a le BASF ma Lucite, o loʻo faʻatusalia e le igoa o le atinaʻe, ua faʻaleleia atili tekinolosi faʻavae e faʻavae i luga o uiga o latou atinaʻe taʻitasi, faʻatasi ai ma tulaga maualuga ma tulaga faʻatauvaʻa.

 

I le taimi nei, o nei gaosiga e ono ua ausia uma le gaosiga o iunite ma le fua o le 10000 tone pe sili atu i Saina.Ae ui i lea, o le tauvaga i le va o faiga eseese e eseese tele ona o mea taua e pei o latou lava uiga ma tau.I le lumanaʻi, faʻatasi ai ma le alualu i luma o tekonolosi ma le atinaʻeina o maketi, o le tulaga faʻatauvaʻa o nei faiga gaosiga e ono suia.

 

I le taimi lava e tasi, e taua le taʻua o Setema 2022, o le vaega faʻataʻitaʻiga faʻapisinisi o le 10000 tone faʻavae methanol acetic acid i le methyl methacrylate (MMA) poloketi na faʻavaeina e le Institute of Process Engineering o le Chinese Academy of Sciences. amata manuia ma faagaoioia mautu, ma o oloa sa maualuga i tulaga masani.O lenei masini o le koale muamua a le lalolagi e fa'avae le methanol acetic acid i le MMA alamanuia fa'ata'ita'iga masini, ausia le suiga o le gaosiga o le methyl methacrylate i totonu o le atunu'u mai le fa'alagolago na'o le suau'u mea mata i le fa'aogaina o mea mata'utia.

 

Tulaga tau o le methyl methacrylate

 

Ona o le suiga o le laufanua tauva, o le tuʻuina atu ma le manaʻoga siosiomaga o oloa MMA ua suia, ma o le tau o loʻo faʻaalia ai suiga vaapiapi.I le lua tausaga talu ai, o le tau maualuga o maketi o MMA i Saina ua oʻo i le 14014 yuan / tone, ma le tau maualalo e tusa ma le 10000 yuan / tone.E oʻo mai ia Aukuso 2023, ua pa'ū le tau maketi MMA i le 11500 yuan/ton.O le sui autu o oloa i lalo ole PMMA, lea na faʻaalia ai le vaivai o tau o maketi i le lua tausaga talu ai, ma le tau maualuga o le 17560 yuan / tone ma le tau maualalo o le 14625 yuan / tone.E oʻo mai ia Aukuso 2023, o le tau masani o le maketi PMMA Saina na fesuisuiaʻi ile 14600 yuan/ton.E tatau ona maitauina ona o le mea moni o oloa PMMA i totonu o le atunuʻu o loʻo tele lava i le vaeluagalemu ma le maualalo o faʻailoga, o le tau o oloa e maualalo ifo nai lo le maketi mai fafo.

 

1.A aunoa ma le mafaufauina o le acetic acid MMA iunite, o le ethylene MMA gaosiga faiga na sili ona malosi le tauvaga i le lua tausaga talu ai.

 

I le lua tausaga talu ai, o le ethylene based MMA production process e sili ona malosi le tauvaga i le maketi Saina.E tusa ai ma faʻamaumauga, o le tau o le gaosiga o le MMA e faʻavae i le ethylene e sili ona maualalo ma o lona tauvaga e sili ona malosi.I le 2020, o le tau o le ethylene based MMA e 5530 yuan i le tone, ae o Ianuari Iulai 2023, o le averesi tau na o le 6088 yuan i le tone.I se faʻatusatusaga, o le BASF metotia e sili ona maualuga le gaosiga o tau, ma le tau MMA o le 10765 yuan i le 2020 ma le averesi tau o le 11081 yuan i le tone mai ia Ianuari ia Aokuso 2023.

 

Pe a suʻesuʻeina le faʻatauvaʻa o faʻagasologa o gaosiga eseese, e tatau ona tatou gauai atu i le eseesega i le faʻaogaina o le iunite o meafaitino mo gaioiga eseese.Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻaaogaina o meaʻai o le ethylene o le 0.35 ethylene, 0.84 methanol, ma le 0.38 synthesis gas, ae o le BASF o se auala ethylene, ae o lona faʻaaogaina o le ethylene o le 0.429, o le faʻaaogaina o le methanol o le 0.387, ma le faʻaogaina o kesi o le kesi. 662 kupita mita.O nei eseesega e aʻafia ai tau o gaosiga ma le faʻatauvaʻa o faiga eseese.

 

Faʻavae i luga o tau faʻatatau i nai tausaga ua tuanaʻi, o le faʻavasegaina o le tauvaga MMA mo faiga eseese o le: ethylene method>C4 method>faʻaleleia le ACH method>ACH method>Lucite method>BASF method.O lenei fa'avasegaga e tele lava ina a'afia i le 'ese'esega o fa'ainisinia lautele i faiga eseese.

 

I le lumanaʻi, faʻatasi ai ma le alualu i luma o tekinolosi ma le atinaʻeina o maketi, e ono suia le tulaga faʻatauvaʻa o faiga eseese.Aemaise lava e aunoa ma le mafaufauina o le masini acetic acid MMA, o le ethylene MMA o loʻo faʻamoemoe e faʻaauau pea ona faʻaauau lona tulaga faʻatauvaʻa.

 

2.Acetic acid method MMA e fa'amoemoe e avea ma auala fa'atauva'a gaosiga

 

O le Inisetiute o Fa'ainisinia Fa'agasologa a le Saina Academy of Sciences ua fa'amanuiaina le atina'eina o le koale fa'avae muamua i le lalolagi e fa'avaeina ai le methanol acetic acid MMA fale gaosi oloa.E ave e le laau le methanol ma le acetic acid e fai ma mea mata, ma e ala i le faagasologa o le condensation aldol, hydrogenation, ma isi, e iloa ai le gaosiga tumau o oloa MMA.O lenei faagasologa e manino le alualu i luma, e le gata o le faagasologa e puupuu, ae faapea foi mea mata e sau mai le koale, lea e iloagofie le tau aoga.E le gata i lea, o loʻo fuafua e Xinjiang Zhongyou Puhui Technology Co., Ltd. le faʻapipiʻiina o fale gaosi oloa tetele o le 110000 tone / tausaga, lea o le a faʻalauteleina ai le faʻaleleia ma le atinaʻeina o pisinisi a le MMA a Saina.Fa'atusatusa i fa'agasologa ole gaosiga ole MMA ole suau'u masani, ole fa'aogaina ole MMA ole acetic acid e sili atu le faauo ile si'osi'omaga ma le tamaoaiga, ma e fa'amoemoe e avea ma ta'iala taua mo le atina'e MMA i le lumana'i.

 

3.E iai le eseesega tele i le tau o aafiaga o le mamafa o faiga eseese

 

E iai le eseesega tele i le tau o le mamafa o le gaosiga o le MMA, ma o le mamafa o le mamafa o mea eseese i tau e eseese e fa'atatau i tekinolosi fa'agasologa.

 

Mo le ACH MMA, o suiga o tau o le acetone, methanol, ma le acrylonitrile e iai sona aafiaga taua i lona tau.Faatasi ai ma i latou, o suiga o tau o le acetone e sili ona aʻafia i tau, e oʻo atu i le 26%, ae o suiga tau o le methanol ma le acrylonitrile e aafia ai le 57% ma le 18% o tau, i le faasologa.I se fa'atusatusaga, o le tau o le methanol e na'o le 7%.O le mea lea, i le suʻesuʻeina o le tau aofaʻi o le ACH MMA, e tatau ona sili atu le gauai i suiga tau o le acetone.

Mo le C4 auala MMA, maualuga-mama isobutylene o le tau sili ona fesuisuiai, fa'amauina e tusa ma le 58% o le tau MMA.Methanol e tusa ma le 6% o le tau o le MMA.Ole fesuiaiga ole tau ole isobutene ei ai se aafiaga taua ile tau ole C4 auala MMA.

 

Mo MMA fa'avae ethylene, o le fa'aaogaina o le ethylene e sili atu i le 85% o le tau o le MMA o lenei fa'agasologa, o le a'afiaga tele lea o tau.Ae ui i lea, e tatau ona maitauina o le tele o le ethylene e gaosia e avea ma mea faigaluega lagolago e gaosia e le tagata lava ia, ma o le nofoia i totonu e tele lava ina fa'avae i luga o tau o tau.O le mea lea, o le tulaga fa'atauva o le ethylene atonu e le maualuga e pei o le tulaga fa'atauva moni.

 

I se aotelega, o loʻo i ai se eseesega tele i le mamafa o aʻafiaga o mea eseese i tau i faʻagasologa o gaosiga MMA eseese, ma e manaʻomia le faʻatinoina o suʻesuʻega faʻavae i luga o tekinolosi faʻagasologa faʻapitoa.

 

4.O le fea le gaosiga o le MMA o le a sili ona maualalo le tau i le lumanaʻi?

 

I lalo o le tulaga fa'atekonolosi o lo'o i ai nei, o le tulaga fa'atauva a le MMA i fa'agasologa 'ese'ese i le lumana'i o le a matua'i a'afia ona o fesuiaiga o tau o meafaitino.O mea mata'utia o lo'o fa'aaogaina i le tele o fa'agaioiga o le gaosiga o le MMA e aofia ai le MTBE, methanol, acetone, sulfuric acid, ma le ethylene.O nei oloa e mafai ona fa'atau pe tu'uina atu i totonu, a'o le kesi fa'akomepiuta, catalysts ma mea fesoasoani, hydrocyanic acid, crude hydrogen, ma isi mea e le mafai ona tu'uina atu e le tagata lava ia ae tumau le tau e le suia.

 

Faatasi ai ma i latou, o le tau o le MTBE e masani lava ona mulimulitaʻi i suiga o le maketi suauʻu faʻamamaina, ma o le tau o le suauʻu mama e fesoʻotaʻi vavalalata ma le tau o le suauʻu mama.I luga ole laiga ole va'aiga fa'aletonu ole tau ole suau'u ile lumana'i, ole tau ole MTBE o lo'o fa'apea fo'i e fa'aalia le si'itia i luga, ma o le si'itia o lo'o fa'amoemoeina e sili atu le malosi nai lo le suauu mama.O le tau o le methanol i le maketi e fesuisuiai ma le tulaga o tau o le koale, ma o le sapalai i le lumanaʻi o loʻo faʻamoemoe e faʻaauau pea le siʻitia tele.Ae ui i lea, o le atinaʻeina o le faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga o alamanuia o le a taʻitaʻia ai le siʻitia o fua faatatau o le faʻaaogaina e le tagata lava ia, ma o le tau o oloa methanol i le maketi o loʻo faʻamoemoe e faʻaauau pea ona siitia.

 

O le tuʻuina atu ma le manaʻoga o le siʻosiʻomaga i le maketi o le acetone o loʻo faʻaleagaina, ma o le fausiaina o galuega fou e faʻaaoga ai le auala ACH ua faʻalavelaveina, ma o suiga o tau umi e ono vaivai.O le Ethylene e tele lava ina tu'uina atu i totonu ma e malosi le fa'atauvaga tau.

 

O le mea lea, e fa'avae i luga o le tulaga fa'atekonolosi o lo'o i ai nei ma le fesuiaiga o tau o mea mata'utia, o lo'o i ai pea le le mautonu pe o le a le MMA gaosiga o le a sili ona maualalo le tau i le lumana'i.Ae ui i lea, e mafai ona vaʻaia e faapea i le tulaga o le tau o le suauu ma le koale i le lumanaʻi, o le tau o mea mataʻutia e pei o le methanol ma le MTBE o loʻo faʻamoemoeina foi e siʻitia, e ono i ai se aafiaga tele i le tulaga faʻatauvaʻa o le MMA i faiga eseese.Ina ia faʻatumauina le faʻatauvaʻa, atonu e manaʻomia e le au gaosi oloa le suʻeina o auala e sili atu ona taugofie ma lelei, aʻo faʻamalosia le faʻaleleia ma le faʻafouina o faiga gaosiga e faʻaitiitia ai tau o gaosiga ma faʻaleleia le lelei o oloa.

 

Aotelega

 

O le tulaga fa'atauva'a o faiga MMA eseese i Saina i le lumana'i e fa'amoemoe e fa'aauau pea le malosi mo le fa'agasologa o le ethylene, soso'o ai ma le faagasologa o le ACH e lagolagoina ai le iunite acrylonitrile, ona sosoo ai lea ma le C4 process.Ae ui i lea, e tatau ona maitauina i le lumanaʻi, o atinaʻe o le a atiaʻe i se faʻataʻitaʻiga filifili alamanuia, lea o le a avea ma faiga sili ona faʻatauvaʻa o le faʻagaioiga e ala i le tau maualalo o oloa ma lalo ifo o le PMMA poʻo isi vailaʻau.

 

O le mafua'aga e fa'amoemoe ai e tumau pea le malosi o le ethylene e mafua ona o le malosi o le maua o ana mea mata'utia ethylene, lea e maualuga tele le tau o le gaosiga o le MMA.Ae ui i lea, e tatau ona fa'ailoa atu o le tele o le ethylene o lo'o tu'uina atu i totonu, ma o lona tulaga fa'ata'ita'iga fa'atauva atonu e le maualuga e pei o le tulaga fa'atauva.

 

O le auala ACH e malosi le tauvaga pe a faʻapipiʻiina ma se iunite acrylonitrile, aemaise lava ona o le isobutylene mama maualuga e avea ma faʻamatalaga autu autu mo se vaega tele o tau MMA, ae o le auala ACH e mafai ona maua ai le isobutylene mama maualuga e avea o se mea faʻatau, ma faʻaitiitia ai tau. .

 

O le tauvaga o faiga e pei o le C4 auala e matua vaivai lava, e mafua ona o le tele o fesuiaiga o tau o ana mea mataʻutia isobutane ma acrylonitrile, ma le maualalo o le vaega ole isobutane i tau gaosiga MMA.

 

Aotelega, o le faiga fa'atauva'a fa'atauva'a a le MMA alamanuia filifili i le lumana'i o le a mo atina'e e atia'e i se fa'ata'ita'iga filifili alamanuia, e ala i le tau-maualalo-oloa ma lalo o le lagolago PMMA po'o isi vaila'au oloa.O lenei mea e le gata ina faʻaitiitia ai tau o gaosiga ma faʻaleleia le faʻatauvaʻa oloa, ae sili atu foi ona fetaui ma manaoga maketi.


Taimi meli: Sep-06-2023